Stopcontacten

UITLEG STOPCONTACTEN


Een wit stopcontact met pin-aarding en de aanduidingen L (fase) en N (Neutraal)

De moderne en recente 230/400VAC aansluitingen gebruiken een fase en een terugloop-leiding (nulleider). Een stopcontact wordt dan aangesloten zoals volgt: (vooraanzicht van het stopcontact in de muur) het linker gat waarin de stekker past is aangesloten op de Fase(bruin) van het netwerk. Het rechter gat waarin de stekker past is aangesloten op de Nul-leider(blauw) en de pin die centraal uitsteekt is aangesloten op de aarding (geel/groen).


Om elektrische spanningsvelden goed te laten afvloeien heeft men een goede aarding nodig. Tevens dient men erop te letten dat stopcontacten correct bedraad zijn (Fase links en N-leiding rechts aangesloten).


Indien men aangesloten is op een ouder netwerk met 130/230VAC dan heeft de bedrading van uw stopcontact zowel links als rechts een fase-aansluiting. Een AAN/IUT-schakelaar is vaak enkelpolig waardoor uw toestellen, via de niet onderbroken draad, onder spanning blijven staan. In zulk een geval is het raadzaam om alle stekkers van toestellen die men niet gebruikt uit het stopcontact te verwijderen. Dit geldt in het bijzonder voor (electro)-gevoelige personen.


Een mogelijke technische oplossing voor bv. de slaapkamer is een automatische net-vrij-schakelaar te laten installeren in de zekeringskast.

Een diagram dat laat zien hoe een stopcontact met aarding moet worden aangesloten op 230 VAC netwerk.

Het elektrisch netwerk waarop onze woning aangesloten is en welk ons voorziet van elektriciteit bestaat uit een 230/380VAC ofwel uit een 130/230VAC aansluiting (oud systeem). Dit kan zowel een enkel fase aansluiting zijn (meeste huishoudens) als een drie-fasen aansluiting (levert meer vermogen).

Het links weergegeven hedendaagse netwerk is het veiligste. Het gebruikt namelijk een van L1, L2 of L3 als fase en de N als terugvoer-leiding.


Wanneer je de netschakelaar uit zet, zou die optimaal een van L1-3 onderbreken. Hierdoor is je elektrisch toestel zonder spanning en dus veilig. 

Dit is echter niet geval bij oudere netwerkaansluitingen (3x 230VAC) die toch nog voorkomen in Vlaanderen.

Share by: