Blog Layout

Baby-monitors

21 november 2024

HF-Stralende baby-monitors

Alle moderne baby monitors gebruiken hoogfrequente Stralingen voor communicatie. Deze straling is extreem gepulst en daardoor veel schadelijker dan de eerste types, die werkten met analoge signalen.

Recent verscheen een onderzoek: "
Heeft radiofrequente straling invloed op de slaap? Een dubbelblind, gerandomiseerd, placebo gecontroleerd, crossover proefonderzoek"

Door: Nicole Bijlsma(1,2), Russell Conduit(1,2), Gerard Kennedy(1,3,4) and Marc Cohen(5).

(1)School of Health and Biomedical Sciences, RMIT University, Bundoora, VIC, Australia

(2)Australian College of Environmental Studies, Warrandyte, VIC, Australia

(3)School of Science, Psychology and Sport, Federation University, Mount Helen, VIC, Australia

(4)Austin Health, Institute for Breathing and Sleep, Heidelberg, VIC, Australia

(5)The Extreme Wellness Institute, Melbourne, VIC, Australia


De meest voorkomende bron van radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMF) waaraan wij worden blootgesteld tijdens de slaap zijn digitale apparaten. Maar er zijn geen onderzoeken die de impact van bronnen van blootstelling aan elektromagnetische velden afkomstig van een babyfoon op de slaap onder reële omstandigheden bij gezonde volwassenen hebben onderzocht.


Steeds meer mensen geven aan gevoelig te zijn voor door de mens gemaakte hoog frequente elektromagnetische velden. Door het alomtegenwoordige gebruik van digitale apparaten met Wi-Fi en het gebrek aan gegevens uit de echte wereld, onderzochten we het effect van blootstelling aan 2,45 GHz radiofrequentie tijdens de slaap. Dit op de subjectieve slaapkwaliteit en objectieve slaapduur, hartslag variabiliteit en actigrafie (bewegingsregistratie tijdens de slaap) bij gezonde volwassenen.


Deze pilotstudie was een gerandomiseerde, dubbelblinde cross-overstudie van 4 weken bij 12 gezonde volwassenen. Na een inloopperiode van een week werden de deelnemers willekeurig blootgesteld aan ofwel een actieve ofwel een inactieve (sham) babyfoon gedurende 7 nachten en vervolgens werd na een uitloopperiode van een week overgestapt op de andere blootstelling.


De opmerkelijke studie als pdf.

Inleiding:
Slaap is een belangrijke biologische functie en cruciaal voor het behoud van homeostase en slaapstoornissen zijn een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, metabole stoornissen en sterfte (1). Chronische slaapstoornissen hebben een negatieve invloed op het neurologisch functioneren, zoals geheugenvorming (2), volgehouden aandacht (3) en andere hogere cognitieve functies (4), en zijn ook sterk geassocieerd met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer (5).
Bij kinderen en jongvolwassenen wordt verstoorde slaap in verband gebracht met psychische stoornissen (6), depressie (7) en verminderde schoolprestaties (8). In de afgelopen twee decennia is de prevalentie van slaapstoornissen aanzienlijk toegenomen, waardoor momenteel vier op de tien Australiërs worden getroffen, met aanzienlijke gevolgen voor de sociale, financiële en gezondheid gerelateerde kosten (9).


   De toename van slaapstoornissen valt samen met de verspreiding van miljarden mobiele telefoons wereldwijd (10). Ondanks de proliferatie van deze draadloze communicatieapparatuur en netwerken die resulteren in een toename van de blootstelling aan radiofrequenties met 18 orden van grootte (11), blijft de relatie tussen RF-EMF blootstelling en slaap onduidelijk. Slaapproblemen zijn de meest gemelde klachten die worden toegeschreven aan blootstelling aan RF-EMF (12-14) en meerdere onderzoeken suggereren dat blootstelling aan RF-EMF nauw samenhangt met het melden van symptomen (15-17).
Hoewel slaapstoornissen veel voorkomen bij jongvolwassenen (18), die toevallig ook de meeste schermtijd doorbrengen met het gebruik van digitale apparaten (19), gebruiken epidemiologische onderzoeken die gevoelig zijn voor vertekening van de respondenten, zelden klinisch relevante uitkomstmaten. Bovendien is experimenteel onderzoek naar blootstelling aan RF-EMF en slaap complex en verre van overtuigend (20). De meeste experimentele onderzoeken naar de invloed van puls-gemoduleerde radiofrequenties op de slaapkwaliteit worden uitgevoerd in een zeer gecontroleerde onderzoeksomgeving met blootstelling van het hoofd aan mobiele telefoons. Dergelijke studies laten inconsistente associaties zien, zijn niet generaliseerbaar, hebben een beperkte steekproefgrootte en een korte duur of geen follow-ups (21-28). Bovendien is vastgesteld dat de slaap in een slaaplaboratorium vertekend is, vooral gedurende één nacht (29). Er wordt ook gesuggereerd dat studies zich richten op echte omstandigheden in plaats van gesimuleerde elektromagnetische velden, omdat echte signalen zeer variabel zijn met onvoorspelbare veranderingen in intensiteit en golfvormen, waardoor ze biologisch actiever zijn (30). Tot op heden is in geen enkel onderzoek de invloed van herhaalde blootstelling aan 2,45 GHz straling op de slaap in echte situaties onderzocht, ondanks het feit dat dit type straling alomtegenwoordig is in moderne huishoudens.


   De onzekerheid over de invloed van RF-EMF's op de slaap wordt nog vergroot door de onzekerheid over de werkingsmechanismen. Volgens een recente systematische review verhoogde blootstelling aan pulserende RF-EMF's in selectieve banden het EEG vermogen tijdens de slaap, maar hun effect op de slaaparchitectuur of klinische slaapresultaten blijft onduidelijk (20). Er is gesuggereerd dat RF-EMF's de slaap via meerdere mechanismen kunnen beïnvloeden, waaronder directe blootstelling aan pulserende gemoduleerde RF-EMF's die de EEG-architectuur beïnvloeden (31-33), geïnduceerde melatonine-suppressie door blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan (34), apparaat-geïnduceerde opwinding die het vermogen om in slaap te vallen vermindert, of andere factoren die verband houden met het gebruik van mobiele telefoons zoals mediagebruik voor het slapengaan of na het uitgaan van de lichten (27). De nabijheid en timing van blootstelling kunnen ook belangrijk zijn: een grote systematische review en meta-analyse met 125.198 kinderen concludeerde dat slaapstoornissen en slaperigheid overdag significant vaker voorkwamen wanneer een apparaat in de slaapkamer stond, zelfs wanneer het kind het apparaat 's nachts niet gebruikte (35). Verder bewijs suggereert dat slaapresultaten eerder negatief beïnvloed worden door RF-EMF wanneer blootstelling gedurende de hele nacht plaatsvindt (21). Fysiologische studies naar de effecten van Wi-Fi-gerelateerde frequenties op de slaap worden echter meestal uitgevoerd in laboratoriumomstandigheden in plaats van in de echte wereld en rapporteren een aanzienlijke variatie in de relatie tussen RF-EMF en slaaparchitectuur (36).


   We wilden de hiaten in de huidige kennis opvullen door gebruik te maken van een robuuste, dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde cross-overmethode in een real-world setting, om de effecten van blootstelling aan een veelgebruikt radiofrequentie-toestel gedurende meerdere nachten op klinisch relevante slaapuitkomsten bij gezonde volwassenen te onderzoeken. Dit is een nieuwe aanpak omdat het experimentele protocol betrekking had op de eigen woning en natuurlijke slaapomgeving van de deelnemers met een direct beschikbaar elektronisch apparaat voor consumenten, waardoor ecologisch valide, empirisch bewijs werd verkregen.


Resultaten
Hoewel het doel was om 20 deelnemers te werven, werden vanwege de strenge inclusiecriteria en de impact van de pandemie slechts de gegevens van 12 deelnemers geëvalueerd. Samenvattende statistieken voor de primaire en secundaire uitkomstmaten staan in tabel 1. De slaapkwaliteit zoals aangegeven door de PIRS-20 bleek significant te zijn verminderd tijdens blootstelling aan RF-EMF in vergelijking met blootstelling aan placebo (p <0,05), zoals geïllustreerd in figuur 2. Drie deelnemers (27,3%) scoorden een lagere slaapkwaliteit tijdens blootstelling aan RF-EMF in vergelijking met placebo (p <0,05). Drie deelnemers (27,3%) scoorden boven de grenswaarde van 20 (op een totale score van 60 voor de PIRS-20) voor het risico op klinische slapeloosheid. Het ruwe enkel-kanaals EEG signaal afkomstig van de Z-machine werd geconverteerd naar EDF formaat en geanalyseerd met Curry 7 EEG analyse software (Compumedics Pty Ltd). Het EEG-signaal werd hoog / laag doorgelaten gefilterd (.3 Hz / 70 Hz) met een 50 Hz notch filter. Vergeleken met de sham-blootstelling werd tijdens de RF-EMF blootstelling een statistisch significante toename (p < 0,5) in EEG vermogensdichtheid in de hogere frequenties (theta-, bèta- en gammabanden) gedetecteerd tijdens de NREM-slaap (Non-Rapid Eye Movement), maar niet tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement).


De opmerkelijke studie als pdf.

door Luc Leenders 26 november 2024
Artificiële Intelligentie vraag/antwoord schadelijkheid van HF-straling:
door Luc Leenders 26 augustus 2024
HF-metingen door het Departement Leefmilieu Natuur en Energie van Vlaanderen
AUF1 heeft bewijsmateriaal verstrekt voor de getroffenen.
door Luc Leenders 21 augustus 2024
De Zwitserse Federale Raad erkent de gezondheidsrisico's van mobiel bellen en meldt dat één op de tien Zwitsers gevoelig is voor elektromagnetische straling. Advies: Deel deze informatie met advocaten en gedupeerden die een leven zonder radiozenderoverlast willen.
door Luc Leenders 31 juli 2024
Steeds meer vrouwen hebben ernstige problemen om kinderen te krijgen.
door Luc Leenders 13 juli 2024
Consumentvriendelijk is een hol begrip geworden!
Een diagram van de placenta en de navelstrengader van een foetus
door Luc Leenders 10 mei 2024
Conclusie: Onze studie is de eerste klinische studie die de effecten van het gebruik van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap op de oxidant- en antioxidantspiegels in het navelstrengbloed onderzoekt. Blootstelling aan mobiele telefoons tijdens de zwangerschap kan oxidatieve stress in het navelstrengbloed veroorzaken. Daarom denken wij dat het belangrijk is voor zwangere vrouwen om zichzelf en de foetus te beschermen door tijdens de zwangerschap zo min mogelijk gebruik te maken van mobiele telefoons. Trefwoorden: Zwangerschap, mobiele telefoon, navelstrengbloed, oxidant, antioxidant ------------------------- Doelstelling: Hoewel mobiele telefoons worden beschouwd als niet-ioniserende straling, hebben ze veel nadelige gevolgen voor de gezondheid. Niet-ioniserende straling veroorzaakt oxidant stress wanneer de balans tussen de productie van vrije zuurstofradicalen en hun eliminatie door antioxidanten verstoord is. De effecten van het gebruik van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap op de groeiende foetus is een belangrijk probleem dat moet worden opgelost. Wij onderzochten de effecten van het gebruik van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap op de oxidant-antioxidantspiegels in het navelstrengbloed. Download pdf: jag.journalagent.com Universiteit voor Gezondheidswetenschappen Turkije, Ankara Atatürk Sanatoryum Opleidings- en Onderzoeksziekenhuis, Kliniek voor Kindergeneeskunde, Ankara, Turkije
Een diagram van een neuron dat de richting aangeeft waarin een elektrische impuls zich verplaatst
8 april 2024
Radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMV) worden wereldwijd gebruikt in combinatie met mobiele communicatie. Het publiek maakt zich zorgen over de schadelijke biologische gevolgen van blootstelling aan RF-EMV. Deze studie beoordeelde de neuronale effecten van RF-EMV op de hersenschors van muizenhersenen als een proxy voor blootstelling van de schedel tijdens het gebruik van mobiele telefoons. Zo ontdekten we dat blootstelling aan RF-EMV leidde tot beschadiging van de myeline-schede en dat muizen hyperactief gedrag vertoonden. De gegevens suggereren dat autofagie kan fungeren als een beschermende route voor de neuronale cellichamen in de hersenschors tijdens blootstelling aan radiofrequentie. Autofagie is het mechanisme van menselijke cellen om beschadigde of oude celmaterialen kwijt te raken: ze brengen de beschadigde delen naar een bepaalde structuur binnen de cel, die die delen afbreekt en hergebruikt als energiebron. Zo kunnen ziekteverwekkers worden kwijtgeraakt en kunnen onze cellen goed functioneren. De waarnemingen dat neuronale cellichamen structureel stabiel bleven maar demyelinisatie werd geïnduceerd in corticale neuronen na langdurige RF-EMV suggereert een mogelijke oorzaak van neurologische of neuro-gedragsstoornissen. CORTEX: De hersenschors is een dunne laag neuraal weefsel die hersenweefsels zoals de hippocampus, het striatum, de basale ganglia en de thalamus omgeeft. ..... Het is een hoogontwikkeld gebied van de menselijke hersenen dat de meeste actuele informatie verwerkt, waaronder zintuiglijke functies zoals horen, aanraken, zien, ruiken en bewegen, maar ook cognitieve functies zoals denken, waarnemen, geheugen gerelateerde problemen oplossen en taal begrijpen. Afwijkingen van de menselijke hersenschors kunnen in verband worden gebracht met verschillende neurodegeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Lafora en verschillende cognitieve stoornissen. Blootstelling van de menselijke hersenschors aan RF-EMV veroorzaakt naar verluidt fysiologische veranderingen in de bloedstroom en verhoogt het glucosemetabolisme .... meer in: “Langdurige blootstelling aan 835 MHz RF-EMV induceert hyperactiviteit, autofagie en demyelinisatie in de corticale neuronen van muizen” door Ju Hwan Kim, Da-Hyeon Yu, Yang Hoon Huh, Eun Ho Lee, Hyung-Gun Kim & Hak Rim Kim, Scientific Reports volume 7, Artikelnummer: +32 89 86 36 48 Link naar artikel in Nature .
Een persoon houdt een apparaat vast dat zegt en klinkt pro ii
6 april 2024
BAHA gehoortoestellen: gemeten 35.000 µW/m2
Share by: